Razlozi za upis zdravstvenih zanimanja

Već neko vrijeme smo upoznati s činjenicom kako u Hrvatskoj vlada velika potražnja za medicinskim osobljem. Prema HZZ-ovim oglasima, primjećuje se koliko je izražena potražnja upravo za liječnicima, medicinskim sestrama, farmaceutima, njegovateljima, dentalnim tehničarima i drugim srodnim medicinskim zanimanjima. Nije Hrvatska jedina zemlja s takvom potražnjom. Osim u njoj, jednaka potražnja zabilježena je i u drugim europskim državama gdje također vlada kronični nedostatak zdravstvenih stručnjaka i osoblja.

Mnogi su naši zdravstveni stručnjaci odlučili pronaći posao u struci, ali u drugoj državi. Razlozi tome su najčešće bolji radni uvjeti, bolja plaća i boji životni standard u toj zemlji. Njihovim odlaskom se povećala potražnja u Hrvatskoj za tim profesijama te ona raste i dalje.

Rješenje za smanjenje takve potražnje na tržištu rada krije se u poticanju mladih na upise u stručne srednje škole i fakultete zdravstvenih smjerova. Zanimanje za takve programe počinje se razvijati još u osnovnoj školi. S jedne strane, učenici uglavnom izbjegavaju upis tih profesija jer nisu skloni kemiji ili drugim prirodoslovnim predmetima, a s druge strane stoji faktor da ne žele učiti/studirati nešto što je često teško i zahtjevno te što zahtjeva brigu i visok stupanj odgovornosti prema drugim osobama. U svakom slučaju, potrebno je učenicima približiti te prirodoslovne predmete i proraditi na kurikulumu, no to je tema za neku drugu priliku.

Bitno je istaknuti prednosti upisa u zdravstvena zanimanja. Primjera je mnogo, no ono što je sasvim sigurno jest da će s takvom školom imati siguran kruh u rukama; ne važno odlučili se pronaći posao u Hrvatskoj ili inozemstvu. Posebno je aktualna potražnja za zdravstvenim djelatnicima u sektoru zdravstvenog turizma, koji se kod nas počinje ekspanzivno razvijati. Uz standardnu turističku ponudu razvija se wellness i dentalni turizam, pogotovo u Dalmaciji i Istri koja je poznata po tome. U kontinentalnoj hrvatskoj vlada rehabilitacijski i fizioterapeutski turizam po toplicama. Tamo su vrlo traženi maseri i fizioterapeuti. Zbog povećanja starijeg stanovništva, raste potražnja i za njegovateljima starijih i nemoćnih te gerontodomaćinima. To su sve vrlo tražena i perspektivna zanimanja s kojima potraga za poslom neće biti problem.

Razmišljanje o budućnosti započinje s upisom u srednju školu. Ipak nikad nije kasno ni za promjenu karijere jer se danas nude mnogi programi prekvalifikacije i osposobljavanja.

Zdravstveno učilište Medical nudi aktualne zdravstvene srednjoškolske programe, ali i tražene programe osposobljavanja.

Možete upisati tri srednjoškolska programa, a to su: dentalni asistent, farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar. Od programa osposobljavanja nude osposobljavanje za masera, njegovatelja za starije i nemoćne osobe, gerontodomaćina, asistenta u nastavi za rad s učenicima s teškoćama te voditelja wellness centra. S Medicalom osigurajte sebi karijeru i sigurniju budućnost.

Kontakt


Zdravstveno učilište Medical
Ustanova za obrazovanje odraslih
OIB: 06048527098
Mail: medical@zdravstveno-uciliste.eu

Adresa ZAGREB: Draškovićeva 55, Zagreb
Tel ZAGREB: 01/7899-701

Adresa SPLIT: Poljička cesta 26 A, Split
Tel SPLIT: 021/214-705

© Copyright - Zdravstveno Učilište Medical