Roditelji dobro znaju da je dadilja više od tete čuvalice i zato traže samo one najbolje na tržištu

U posljednje vrijeme sve više roditelja traži dadilje za pomoć u čuvanju i odgoju djece. Najčešći razlozi zbog kojih angažiraju dadilje su: produženo radno vrijeme, pomoć oko djece s teškoćama u razvoju i djece s posebnim potrebama, neadekvatni i neprihvatljivi uvjeti rada vrtića, visoki kriteriji za dobivanje mjesta u vrtiću i slično…

Kao što vidite, razloga je zaista puno. U posljednjih godinu dana listu sa svim tim razlozima nadopunila je i pandemija. Zbog karantene su u jednom periodu godine vrtići bili zatvoreni, pa oni roditelji koji su i dalje trebali dolaziti na posao, a nisu imali kome ostaviti djecu na čuvanje, bili su također u potrazi za dadiljama.Nažalost istina je takva da unatoč broju dadilja na tržištu nisu sve jednako kvalitetne.

Ako ste roditelj, onda dobro znate da svom djetetu želite samo najbolje. Roditelji naime na ulogu dadilje ne gledaju samo kao na tetu čuvalicu, već su svjesni toga da im dadilja pomaže u odgoju njihove djece i pripremi za život koji slijedi. Upravo zato, roditelji će dati sve od sebe da za svoju djecu pronađu educiranu dadilju s iskustvom.

Znate li koje sve poslove obavlja dadilja tijekom dana?

Ako uživate provoditi vrijeme s djecom te eventualno razmišljate o upisu programa osposobljavanja za dadilju, onda će vas zanimati koje sve obveze ima jedna dadilja tijekom dana. Posao dadilje prije svega podrazumijeva čuvanje, njegu i brigu o razvoju i sigurnosti jednog djeteta ili više njih za vrijeme odsutnosti roditelja. Dadilja hrani dijete, održava higijenu djeteta te sudjeluje u stjecanju djetetovih higijenskih navika. No to nisu svi zadaci jedne dadilje. Osim osnovne brige za dijete, uloga dadilje uključuje i zabavljanje djeteta kroz igru i učenje, poticanje djeteta na razvoj govora, intelektualni i tjelesni razvoj, kao i poticanje djeteta na razvoj raznih ostalih vještina.

Također, sve više roditelja zapošljava dadilje za pomoć kod čuvanja djece s različitim posebnim potrebama i teškoćama u razvoju. Takva djeca uz vrtiće i škole pohađaju i različite tretmane koji pospješuju njihov rast i razvoj. Budući da su roditelji primorani raditi, kako bi djetetu mogli priuštiti sva dodatna pomagala i tretmane, dadilje kod kuće brinu o djeci, prevoze djecu od točke A do točke B, pomažu im u pisanju zadaća, obavljanju vježbi koje su im prepisali stručnjaci itd.

Dakle, ako se vidite u svemu tome i, nadodali bismo, osjećate da je briga i sudjelovanje u procesu odrastanja djece vaša životna svrha, tada vam jedino preostaje provjeriti koje uvjete morate zadovoljiti da biste postali dadilja.

Tko sve može postati dadilja?

Zvanje dadilje možete steći upisom u program osposobljavanja za poslove dadilje. Uvjeti koje pritom trebate zadovoljiti su: navršenih 18 godina života te najmanje trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. Osim spomenutog, za potrebe upisa u program osposobljavanja za dadilju, bit će vam potrebno i uvjerenje obiteljskog liječnika o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje ovog posla.

Dobra vijest je da nakon završenog programa osposobljavanja možete uzeti stvar u svoje ruke i otvoriti vlastiti obrt za čuvanje djece. Ako razmišljate već o tome i nezaposleni ste, onda svakako pogledajte program Samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, putem kojeg možete ostvariti bespovratna sredstva u iznosu od čak 130.000 kuna!

Upišite program osposobljavanja za zvanje “Dadilja” na Zdravstvenom učilištu Medical

Program osposobljavanja za zvanje Dadilja možete upisati i na Zdravstvenom učilištu Medical. Kroz detaljan program rada usvojit ćete sva teorijska i praktična znanja potrebna u svakodnevnom radu dadilje. Konkretno, naučit ćete:

  • samostalno brinuti o zdravlju i sigurnosti djeteta do 14. godine života
  • na primjeren način komunicirati s djecom, roditeljima i suradnicima
  • brinuti o emocionalnom, tjelesnom, intelektualnom i socijalnom razvoju djeteta
  • provoditi uravnoteženu, raznovrsnu i zdravu prehranu djeteta
  • provoditi higijenu i odijevanje djeteta rane, predškolske i školske dobi
  • organizirati igru, rekreaciju i zabavu za dijete
  • nadzirati školske obaveze i ostale aktivnosti djeteta prema uputi roditelja
  • primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
  • obavljati djelatnost dadilje prema zakonskim propisima i pravilima struke

Naši predavači redom su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom različitih sposobnosti i mogućnosti. Brojni praktični savjeti iz njihovog svakodnevnog života, uvelike će vam olakšati rad s djecom.

Nastava na programu osposobljavanja za Dadilju sastoji se od teorijskog dijela, vježbi u učionici te ustanovi s kojom Zdravstveno Učilište Medical ima potpisan ugovor o suradnji. To znači da vam je praktična nastava osigurana i izvan Učilišta! 

Važno je spomenuti da nakon odslušanog programa osposobljavanja i uspješno položenog ispita stječete pravo na upis novostečenog zvanja u radnu e-knjižicu.

Za sva dodatna pitanja vezana za ovaj program osposobljavanja, slobodno nas kontaktirate telefonski ili putem e-maila.