Nedostatak njegovatelja starijih i nemoćnih osoba postaje ozbiljan problem, kako u Hrvatskoj tako i u Europi

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, Hrvatska se nalazi među 10 najstarijih zemalja na svijetu. To znači da je sve više starijeg stanovništva o kojem treba adekvatno brinuti. Upravo zbog toga ne čudi da je unatrag nekoliko godina potražnja za njegovateljima starijih i nemoćnih osoba sve izraženija. Iako u Hrvatskoj postoje osobe koje obavljaju posao njegovatelja, prema stvarnom stanju na tržištu nedostaje onih “pravih”, educiranih.

Osim u Hrvatskoj, potreba za njegovateljima velika je i u razvijenim zemljama, posebice u Njemačkoj. Prema posljednjim informacijama, tamo nedostaje čak 50.000 njegovatelja!

Pandemija koronavirusa dodatno je pojačala potražnju za osobama spomenute kvalifikacije. Stoga, volite li pomagati starijima, a istovremeno želite steći zanimanje s velikom potražnjom, u nastavku saznajte kako postati njegovatelj starijih i nemoćnih osoba.

Osnovne zadaće njegovatelja nemoćnih i starijih osoba

Prije nego napravite potpuni zaokret u svojoj karijeri i upišete program osposobljavanja za njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, sigurno vas zanima koje su sve odgovornosti jednog njegovatelja.

Njegovatelj, dakle, pomaže starim, bolesnim i invalidnim osobama u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti. To uključuje hranjenje, održavanje osobne higijene i higijene prostora, pomoć kod odijevanja i kretanja te nadzor kod uzimanja lijekova. Osim o očuvanju zdravlja, njegovatelji brinu i za psihičko, mentalno, socijalno i emocionalno stanje osoba pružajući im utjehu i podršku.

Prema tome, neke od osobina koje bi trebao imati njegovatelj starijih i nemoćnih osoba su: strpljivost, empatičnost i želja za pomaganjem.

Evo tko sve može upisati program osposobljavanja za njegovatelja

Dobra vijest je da zvanje njegovatelja starijih i nemoćnih osoba možete steći ukoliko imate završenu osnovnu školu te navršenih 18 godina života. Prilikom upisa u program osposobljavanja bit će vam potrebno liječničko uvjerenje o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje posla njegovatelja. Zadovoljavate li osnovne spomenute uvjete, brzo i lako možete postati njegovatelj starijih i nemoćnih osoba!

A što po završetku Programa? Nakon što dobijete potrebna znanja i praksu, kao njegovatelj možete raditi u bolnicama te raznim državnim i privatnim domovima za starije i nemoćne osobe. Osim toga, o starijim, nemoćnim i bolesnim osobama možete brinuti čak i u njihovoj kući.

Program Njegovatelja starijih i nemoćnih osoba na Zdravstvenom učilištu Medical

Program osposobljavanja za zvanje „Njegovatelj starijih i nemoćnih osoba“ možete upisati i na Zdravstvenom učilištu Medical. Kroz detaljan program steći ćete sva potrebna znanja za kvalitetno obavljanje poslova njegovatelja.

Konkretno, znat ćete:

  • razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u njezi starijih, nemoćnih i bolesnih osoba
  • prepoznati promjene u procesu starenja zdravih i bolesnih osoba
  • komunicirati na primjeren način i primjenjivati pravila poslovnog bontona
  • primjenjivati pravila i postupke higijene prostora i pribora
  • primjenjivati pravila zaštite na radu kao i pružiti prvu pomoć (…)

No kako smo svjesni da samo teoretsko znanje nije dovoljno da biste postali kvalitetan njegovatelj/ica, u Zdravstvenom učilištu Medical posebnu pažnju posvećujemo i praksi. Osim vježbi u sklopu Učilišta, naučeno znanje imat ćete prilike isprobati i kroz praksu u vodećim domovima za starije i nemoćne osobe diljem Hrvatske. Ponosni smo što velik dio polaznika pronađe posao još za vrijeme trajanja programa, dakle tijekom obavljanja organizirane stručne prakse.

Dobrim dijelom za to su zaslužni naši vrhunski predavači, koji će s vama nesebično podijeliti svoje znanje i iskustvo. Za kraj, važno je još spomenuti kako je i ovaj Program verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a stečeno zvanje upisuje se u radnu e-knjižicu.

Za dodatne informacije o programu, javite nam se. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.