U Hrvatskoj sve veća potreba za pomoćnicima u nastavi

U školskoj godini 2017/ 2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je više od 90 milijuna kuna za financiranje pomoćnika u nastavi. Već godinama brojni gradovi i općine putem sredstava Europskih fondova osiguravaju financijska sredstva kako bi u nastavu uključili što veći broj pomoćnika u nastavi koji su važan karika podrške učenicima s teškoćama.

Uključivanje pomoćnika u nastavi regulirano je zakonima i dokumentima kao što su: Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine, Državni pedagoški standard osnovnoškolskog te srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. U navedenim dokumentima su navedene temeljne odrednice koje se odnose na zapošljavanje pomoćnika u nastavi kao i kriteriji za dodjelu pomoćnika djetetu s teškoćama te provedbu aktivnosti pomoćnika u nastavi.

Iz navedenih zakonskih odredbi može se zaključiti da uloga pomoćnika u nastavi učenika s teškoćama postaje sve zahtjevnija. Zato je jako važno steći specifična znanja i vještine kako bi osobe koje se odluče za taj posao mogle uistinu kvalitetno obavljati ulogu pomoćnika u nastavi. Zdravstveno Učilište Medical provodi program za pomoćnike u nastavi koji je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Radi se o vrlo odgovornom zanimanju koje podrazumijeva dobre kompetencije iz pedagoškog, metodičkog i didaktičkog područja, a opet s druge strane dobro razvijene komunikacijske vještine. Pomoćnik u nastavi je spona između učenika, učitelja, stručne službe i roditelja.

U tom slučaju on mora razumjeti svoju ulogu u obrazovnom sustavu, razumjeti organizaciju obrazovanja djece s poteškoćama te poznavati temeljne didaktične metode kojima će uspješno voditi dijete s poteškoćama kroz nastavni procese. Kako bi se još više osnažile vještine pomoćnika u nastavi sa specifičnim vještinama poučavanja Zdravstveno Učilište Medical tijekom edukacijskom procesa upoznaje polaznike s didaktičkim pristupom Montessori pedagogije te konstruktivističkog učenja.

Budući da se iz godine u godinu javlja sve veća potrebe za ovim plemenitim zanimanjem Zdravstveno učilište Medical je opet organiziralo obrazovanje za pomoćnike u nastavi. Više o početku i provedbi nastave možete pogledati OVDJE.

Formirana je jutarnja grupa edukacije po  PROMO cijeni, s nastavom krećemo 13.11.2017. u sljedećim danima: ponedjeljak, srijeda, petak 09:30 do 12:30.

Također, svim polaznicima osigurana je i praksa u školama!

Svi zainteresirani mogu se javiti na 01/7899-701 ili putem maila medical@zdravstveno-uciliste.eu

Kontakt


Zdravstveno učilište Medical
Ustanova za obrazovanje odraslih
OIB: 06048527098
Mail: medical@zdravstveno-uciliste.eu

Adresa ZAGREB: Draškovićeva 55, Zagreb
Tel ZAGREB: 01/7899-701

Adresa SPLIT: Poljička cesta 26 A, Split
Tel SPLIT: 021/214-705

© Copyright - Zdravstveno Učilište Medical