Imali smo priliku razgovarati s našim polaznikom Krešimirom Šanti i saznati što ga je posebno potaknulo na upis prekvalifikacije. Osim pozitivnih dojmova koje je stekao na Zdravstvenom učilištu Medicalu, ispričao nam je više i o praksi koju obavlja u Centru za autizam

Kako ste saznali za Zdravstveno učilište Medical?
Vidio sam oglas u gradu, nakon toga sam potražio više informacija na internetu i samoj web stranici Medicala te ostao oduševljen programima i smjerovima. Nakon pobližeg razmatranja odlučio sam se prekvalificirati u zanimanje iz područja skrbi i njege.

Ispričajte nam ukratko svoju priču.
Studirao sam povijest i filozofiju najprije u Beču, a kasnije u Zagrebu. Zatim sam radio u ugostiteljstvu 18 godina i još 3 godine kao voditelj cateringa. Nažalost, zbog krize sam ostao bez posla i tad sam počeo intenzivno razmišljati o prekvalifikaciji.

Zašto ste se odlučili upisati Zdravstveno učilište Medical? Što Vam se posebno svidjelo? Što Vas je privuklo? Što biste mogli istaknuti iz nastave i svog osobnog iskustva?
Znam koliko je na našem i inozemnom tržištu pojačana potražnja za medicinskim djelatnicima te sam prepoznao Zdravstveno učilište Medical kao stepenicu više prema svojoj budućoj karijeri. Svidjela mi se organiziranost i stručnost djelatnika, jednostavan pristup informacijama te upis stečene kvalifikacije u radnu e-knjižicu. Iz nastave posebno mogu istaknuti fleksibilnost i individualni pristup svakom polazniku, dobru organiziranost te zanimljive teme kao i zadovoljavajući opseg znanja koji primamo.

Zdravstveno učilište Medical ima dogovorene prakse sa svojim partnerima. Recite nam gdje obavljate svoju obaveznu stručnu praksu te zašto ste se odlučili konkretno na nju?
Nakon što su mi predstavili listu mjesta gdje bih mogao ići na obaveznu praksu, odlučio sam se za Centar za autizam. Razlog tome je taj što iz studentskih dana imam određeno iskustvo oko brige za slijepu i 100% invalidnu osobu te sam pomislio kako svojim iskustvom mogu doprinijeti boljem radu u tom Centru.

Centar za autizam – kakav je , kako izgleda Vaš radni dan, imate li kakve zamjerke?
Centar za autizam je smješten u Dubravi. Nekoć je bio vrtić, ali je prenamijenjen u stacionar. Centar ima više jedinica i određen prostor sa strane koji zovemo Mala kuća. Specifičan je prostor dnevnog boravka koji zajednički dijelimo mi i štićenici te prekrasan vrt u koji možemo zajednički izaći u šetnju.
Rad u Centru za autizam podrazumijeva konstantnu pažnju i brigu o njihovim štićenicima. Imamo unaprijed organiziran dan i raspored za sve aktivnosti. Ponekad je teško sve odraditi u predviđenom okviru jer radimo s osobama koje su često agresivne i autodestruktivne te je potrebno usmjeriti više pažnje i vremena na smirenje tih pojedinaca. Stoga, imamo lakše i teže dane.

Takav posao, osim što zahtjeva puno strpljenja, koncentracije i pažnje, pruža i radost kada uvidite koliko su vas štićenici voljni pustiti u svoj svijet i kada spoznate kako oni doživljavaju vanjsko okruženje. Kod njih nije izražen razum i racionalna crta, već ona emocionalna i osjetna. Na kraju svega, upravo vam ljubav i razumijevanje pomažu u tom poslu.
Nemam zamjerki na posao, ali imam na uređenje ustanove. Smatram da bi ga trebalo modernizirati i nabaviti nove uređaje s kojima bi rad postao jednostavniji. Primjeri za lakši rad bi bile šire kupaonice, tuševi i uvođenje boljih bojlera. Znam da nema financijskih sredstva za pokrivanje tih troškova, ali bi se trebala poduzeti neka inicijativa oko nabave tih sredstava.

Kako usklađujete obavljanje prakse s predavanjem na Zdravstvenom učilištu Medical?
Jednostavno. Centar za autizam se prilagođava rasporedu mojih predavanja te mi nudi mogućnost da obavljam praksu u smjeni koja mi najviše odgovara.

  

Kontakt


Zdravstveno učilište Medical
Ustanova za obrazovanje odraslih
OIB: 06048527098
Mail: medical@zdravstveno-uciliste.eu

Adresa ZAGREB: Draškovićeva 55, Zagreb
Tel ZAGREB: 01/7899-701

Adresa SPLIT: Poljička cesta 26 A, Split
Tel SPLIT: 021/214-705

© Copyright - Zdravstveno Učilište Medical