Svjetski dan nepušenja – dan zdravog početka!

Svake godine se na kraju svibnja, 31.05. obilježava Svjetski dan nepušenja. U Hrvatskoj se „Dan bez dima“ slavi početkom korizme, što ima i određenu simboliku jer se u korizmi odričemo navika ili radnji u kojima smo uživali tijekom prošle godine. Cilj tih dana je motivirati pušače da se suzdrže cigarete na 24 sata i uvide kako to nije nemoguća misija; istovremeno naglašavajući loše i nezdrave posljedice koje uzrokuje ta ovisnost.

Ovisnost o duhanu je problem koji se sve više ističe u svijetu, ali i kod nas u Hrvatskoj. Hrvatska po europskim statističkim podacima iz 2014. ulazi u sam europski vrh po broju pušača i tako staje uz bok Grčkoj, Cipru i Bugarskoj. Broj ženskih pušača u Hrvatskoj je najveći među državama članicama u EU.

Najteža posljedica pušenja je rak pluća, a slijede ju rak usne šupljine, grla, jednjaka, ishemična bolest srca, aneurizma (proširenje) aorte, rak gušterače, moždani udar, srčani udar i još mnoge druge. Također, pušenje uzrokuje neplodnost, a u trudnica i spontani pobačaj ili prijevremeni porod.

Znanstveno je dokazano da jedna cigareta skraćuje život osam minuta što dovodi do računice da je osobi koja puši 30 cigareta dnevno dan kraći za četiri sata, a godina kraća za dva mjeseca. Ovisnost o cigaretama pripada u najčešće, ali i u najteže vrste ovisnosti. To dokazuje podatak da svake osme sekunde jedna osoba umre od bolesti koja je urokovana pušenjem. Ono što izaziva ovisnost je nikotin koji truje naš organizam. Osim aktivnog pušenja opasno je i ono pasivno, pogotovo za djecu i žene jer njihov organizam sporije razgrađuje nikotin te djeluje štetnije na njih nego na muškarce.

Povodom nadolazećeg Svjetskog dana nepušenja želimo da osvijestite važnost vlastitog zdravlja i zdravlja vaše obitelji i prijatelja. Pušenje nije potreba, nego ovisnost koja je jednaka ovisnosti o kokainu i heroinu. Ono šteti ne samo Vama nego i ljudima oko vas. Čuvajte svoje zdravlje.

Odluka je vaša; recite DA zdravlju, a NE ovisnosti o cigaretama!

Kontakt


Zdravstveno učilište Medical
Ustanova za obrazovanje odraslih
OIB: 06048527098
Mail: medical@zdravstveno-uciliste.eu

Adresa ZAGREB: Draškovićeva 55, Zagreb
Tel ZAGREB: 01/7899-701

Adresa SPLIT: Poljička cesta 26 A, Split
Tel SPLIT: 021/214-705

© Copyright - Zdravstveno Učilište Medical