Pandemija koronavirusa 2019./20. ili pandemija COVID-19, pandemija je nove bolesti dišnih puteva COVID-19. Pandemija se brzo proširila svijetom, a metode prikupljanja informacija o zarazi i smrtnosti se jako razlikuju od zemlje do zemlje. Stoga je medicinska struka početkom srpnja 2020. god. mogla dati tek grube procjene o stopama smrtnosti uslijed pandemije, uz vrlo približnu procjenu da bi od ukupnog broja zaraženih moglo umrijeti njih oko 0,6 posto(1)

Klinički liječnici u SAD-u u kolovozu 2020. god. spremno govore kako se u njih nakon 7 mjeseci epidemije zaraza mnogo uspješnije liječi nego u prvim mjesecima trajanja, te smrtnost među njihovim pacijentima opada. Zbog razlike u broju testiranja u populaciji tijekom proteklih mjeseci, točne usporedbe ishoda liječenja ne postoje. Povoljniji ishodi liječenja opažaju se s vremenom i u drugim zemljama te medicinska struka na međunarodnoj razini razmjenjuje podatke radi podizanja kvalitete liječenja.

Farmaceuti i epidemiolozi se nalaze u izazovnim vremenima kada je potrebno iznači riješenje za situaciju u kojoj se cijeli svijet nalazi. Oxfordski znanstvenici ističu da će prve doze cjepiva protiv covida-19 stići već krajem prosinca.

Prema predviđanjima stručnjaka, prve doze navedenog cjepiva bi u Europsku uniju mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine. Hrvatska je također na popisu spomenutih zemalja za isporuku cjepiva. Naravno, cjepivo svakako treba dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove.

Europska komisija je s tvrtkom AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oxfordu radi na cjepivu nazvanom Oxfordsko, ugovorila isporuku 300.000 doza po cijeni od 2,5 eura. Valja naglasiti kako  Europska unija na sebe preuzima naknadu štete od eventualnih nuspojava.

Hrvatska je od navedene količine rezervirala 1,5 milijuna doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska cjepiva u nekoliko mjeseci cijepi sva osjetljiva populacija (stariji i kronični bolesnici).

S obzirom na očekivani porast potrebe za farmaceutima, zbog povećanja prosječne starosti populacije, ali i globalne situacije sa Covid-19, prekvalifikacija za farmaceutskog tehničara se nameće kao pametno ulaganje u znanje koje se cijeni i zvanje koje ima budućnost u suvremenom društvu.

Izvori: