Kristina Popek: Prekvalifikacija za dentalnog asistenta je najbolje što sam ikad za sebe mogla napraviti

Kristina Popek danas živi u Kraljevom Vrhu nedaleko Zaprešića. Po završetku srednje škole za medicinskog kozmetičara, Kristina je radila različite poslove, ali nažalost najmanje kao kozmetičar. U tom se zanimanju nikako nije mogla pronaći, objašnjava, pa je zarađivala za život kao prodavačica. I nije se žalila na taj posao sve dokle nije postala majka. Rad vikendima i praznicima nakon toga postao joj je noćna mora, ali i glavna motivacija za prekvalifikaciju. Nakon jednog razgovora s prijateljicom, Kristina je odlučila postati dentalni asistent, a kako se snašla u novom zanimanju, saznajte u intervjuu.

Kristina, kako i zašto ste se odlučili educirati za dentalnog asistenta?

Motivaciju za prekvalifikacijom dobila sam nakon što sam postala majka. Nisam više htjela raditi vikende i praznike, kao što sam radila prethodnih godina, najviše zbog kćerkice. Jednostavno sam htjela imati normalan obiteljski život i slobodne vikende.

 Nakon što sam odlučila napraviti promjenu, nisam odmah znala što bih upisala. Jedna moja prijateljica je završila prekvalifikaciju za dentalnog asistenta i to je probudilo moj interes. Ja sam uvijek mislila da taj posao mogu raditi samo medicinske sestre. No kad mi je prijateljica ispričala kako taj posao izgleda i nakon što sam saznala da i ja mogu postati dentalni asistent, odlučila sam da mora biti tako.

Danas radite kao dentalni asistent u jednoj od najpoznatijih zagrebačkih privatnih poliklinika. Koliko se posao koji radite razlikuje od vaših početnih očekivanja? Je li ovo zanimanje opravdalo vaša očekivanja?

Potražnja posla zbog pandemije je trajala nešto duže, tako da sam posao kakav sam željela pronašla nakon nekih šest mjeseci po prekvalifikaciji. Doduše, išla sam na par razgovora za posao prije ovog zaposlenja i nikako mi nije bilo to-to, ali nakon razgovora u poliklinici u kojoj sam danas zaposlena, odmah sam shvatila da je taj posao točno ono što sam željela.

Sada, nakon malog vremenskog odmaka, slobodno mogu reći da je prekvalifikacija za dentalnog asistenta najbolje što sam ikad za sebe mogla napraviti. Jako volim ovaj posao i radujem se svakom novom danu sa novim pacijentima i novim stvarima koje nas čekaju.

 Možete li nam onda opisati kako izgleda jedan tipičan dan dentalnog asistenta? Radite li poslovne kakve ste očekivali da ćete raditi?

Moje očekivanje na početku nije bilo nešto posebno jer nisam mogla znati što ustvari radi asistent, osim što asistira liječniku. Većinu zadataka koje sam znala o poslu dentalnog asistenta saznala sam tijekom redovnih posjeta svom stomatologu.

Ipak, nakon određenog radnog iskustva slobodno mogu reći da dentalni asistenti imaju jako puno zadataka koje trebaju napraviti kroz dan i često se susrećem s nečim novim. Moj radni dan ukratko izgleda ovako: prvo otvorim ordinaciju, pogledam što imamo kod prvog pacijenta i pripremim sve za taj zahvat koji slijedi; zatim asistiramliječniku, pratimrokove trajanja materijala, nadopunjavam materijale koje smo potrošili tijekom dana i slično. A tu su i inventure, pranje instrumenata, čišćenje ordinacije, slaganje ladica, ormarića, sterilizacija… Većinu svega toga radim svaki dan. Zvuči zaista puno toga, no jednom kad se čovjek uhoda, onda dan prođe dok kažete keks :).

Srednjoškolski program za dentalnog asistenta završili ste u Zdravstvenom učilištu Medical. Zašto ste se odlučili baš za to Učilište?

Moja prijateljica je išla u tu školu i bez razmišljanja sam otišla tamo. Svakako, smatram da sam učinila dobro što sam odabrala baš Medical, jer su svi profesori uvijek bili pristupačni, ljubazni i otvoreni za sva pitanja. Zapravo, za cijelo osoblje imam samo riječi pohvale.

Je li program Učilišta opravdao vaša očekivanja? S kojim dijelom edukacije ste bili najzadovoljniji?

Nisam imala nikakva očekivanja, mislila sam u sebi škola k’o škola, moraš učiti i dolaziti na nastavu i bit će sve super.Tako je i bilo na kraju, sve super i dobro organizirano.

No imala sam najdraži predmet :), Zdravstvenu njegu kod profesorice Anamarije Bajt. Profesorica nam je kroz neformalni razgovor približila kako ovo zanimanje izgleda u praksi, što mi je bio znak da sam dobro izabrala svoje buduće zanimanje.

Koliko je bila praksa prisutna u edukativnom programu koji ste pohađali?

Imali smo puno praktične nastave i napravili smo baš jako puno vježbi. Naravno, bilo je i teorije, ona je osnova za sve te praktične zadatke. Koliko znam, neke cure su ostale raditi tamo gdje su odrađivale praktičnu nastavu. Ja sam inače skroz za to da se prvo nauči teorija i da barem znaš što sve postoji, ipak moramo odraditi jednu godinu pripravništva nakon edukacije pa imamo vremena sve naučiti još kroz praksu

 Kristina, za kraj, što biste poručili osobama koje žele postati dentalni asistenti, ali se još uvijek dvoume?

Samo naprijed, nećete pogriješiti sa ovim odabirom ako to stvarno želite i možete raditi. Pod ovo „možete“ mislim na to da možete vidjeti ljudsku krv i slično. Posla stvarno ima jer je dentalni asistent traženo zanimanje. Ovaj posao je stvarno prekrasan i jako lijepo je raditi s ljudima i u velikom kolektivu.  Naravno, svaki početak je težak, ali uz malo truda sve se može.