Katarina Čavlina: Po završetku programa prekvalifikacije za Farmaceutskog tehničara, odmah sam dobila priliku za zaposlenje

Katarina Čavlina, supruga i majka dvojice sinova, nedavno je na Zdravstvenom učilištu Medical završila program prekvalifikacije za farmaceutskog tehničara. Još za vrijeme prakse u privatnoj ljekarni dobila je priliku da tamo odradi pripravništvo, a zatim i priliku za posao. Kaže, praksa i stažiranje su joj puno pomogli u pripremi za njezino buduće zaposlenje, jer je unaprijed znala što je čeka na poslu i što se od nje očekuje. S vama dijelimo Katarininu priču.

Katarina, kako izgleda radni dan farmaceutskog tehničara? Koje sve zadatke zapravo obavlja farmaceutski tehničar?

Radni dan započinje ovisno o smjeni koju radite. Konkretno, farmaceutski tehničar pregledava i slaže robu koja stigne u ljekarnu, pripravlja razne pripravke.  Miješa različite sastojke u obliku otpina, krema ili masti. Uglavnom, farmaceutski tehničar obavlja jako puno zadataka i sam posao nikako nije dosadan.

Prema dosadašnjem iskustvu, koje ključne osobine bi trebao imati kvalitetan farmaceutski tehničar?

Farmaceutski tehničar bi prema mom mišljenju trebala biti vrlo smirena i empatična osoba, uvijek spremna pomoći. No prije svega, farmaceutski tehničar mora biti kvalitetno educirana osoba jer se pogreške u ovom poslu skupo plaćaju, odnosno pogrešaka ne smije biti.

Što je prevagnulo u vašoj odluci oko prekvalifikacije za farmaceutskog tehničara na Zdravstvenom učilištu Medical?

Budući da sam dugo bila nezaposlena, a također sam oduvijek radila u socijalno-zdravstvenom sektoru, činilo mi se zanimljivim završiti program prekvalifikacije za farmaceutskog tehničara. Prije nego sam upisala program prekvalifikacije za farmaceutskog tehničara, puno sam istraživala. Zdravstveno učilište Medical imalo je najbolje reference, a meni je bilo najbitnije kvalitetno obrazovanje. Razgovarala sam i s osobama koje su pohađale isti program kod drugih institucija i činilo mi se da ne dobivaju dovoljno znanja i vještina kao što je to u slučaju Učilišta Medical.

Za Zdravstveno učilište Medical čula sam samo najbolje i odlučila da ću program upisati upravo ovdje. Nikad nisam požalila zbog te odluke.

Jesu li vam i na koji način stečena znanja i vještine pomogli na trenutnom radnom  mjestu?

Naravno, stečena znanja i vještine puno su mi pomogle. Najviše u laboratoriju jer nisam morala nikoga pitati kako mjeriti, pretakati i u koju posudu određeni pripravak staviti. Sve sam to naučila kroz program. Osim toga, stečena znanja pomogla su mi i kod savjetovanja klijenata.

Osim znanja i iskustva koje sam dobila kroz Program, posebno mi se svidjelo i zajedništvo svih polaznika bez obzira na smjer, a zatim ozbiljnost i dostupnost predavača.

Za kraj, ima li nešto što biste poručili onima koji razmišljaju o opisu na program prekvalifikacije za poslove farmaceutskog tehničara?

Svima onima koji razmišljaju o upisu programa prekvalifikacije bih poručila: ako želite postati farmaceutski tehničar, možda će u početku biti teško, ali sav trud se na kraju isplati. Predavači su divni i uvijek spremni pomoći.

Osim toga, po završenom programu imate mogućnost daljnjeg obrazovanja i svim mladima bih preporučila da upišu fakultet. Ja sam po završetku programa odmah dobila priliku za posao, a također sam u malo „zrelijim“ godinama… No nikad ne reci nikad, možda se i to dogodi.