U tijeku su predavanja za novu generaciju polaznika programa Dadilja, u nastavku možete pročitati blog naše drage profesorice Lane Kihas te saznati kako i odrasli uče kroz igru te kako izgledaju online predavanja 🙂

Igra. Mašta. Zabava. Kreativnost. Opuštanje. Učenje. Igra je sve to, i puno više od toga. Ovisi o tome što se igra, tko se igra, kako se igra, zašto se igra. Igre nisu samo igre, one se smatraju ozbiljnom djelatnošću. Da li se i Vi igrate? Kako se osjećate kad se igrate? Ili mislite da ste prestari za igru?

Ne prestajemo se igrati zato što starimo, starimo zato što smo se prestali igrati.

G.B. Shaw

Na kolegiju Aktivnosti djece igrali smo se. Igrom smo učili o igri, o razvoju djece kroz igru. Igra je osnovna potreba svakog djeteta. Sastavni je dio zdravlja, jednako kao i spavanje i prehrana. Igra je djetetu potreba. Znate za one situacije kad dijete nešto mora napraviti a onda čim to završi upita: Jel’ se mogu sada ići igrati? Ili Vi nešto radite a dijete čeka i upita: Kad završiš igrati češ se sa mnom, jel’ da? Djeca su iskrena, otvorena, direktna. Ona nam govore što im treba samo ih moramo znati slušati. Aktivno slušati. Promatrati djecu, njihov govor tijela, njihovu igru. Jer u igri se djeca oslobađaju. Igrom djeca izražavaju sebe, svoje mišljenje, prerađuju iskustvo, izražavaju emocionalna stanja itd.

Problemi današnjice su što djeca ne slušaju, ne žele pisati zadaće, učiti, pomoći u kućanskim poslovima itd. A što žele? Biti slobodni i igrati se. Na kolegiju smo se bavili upravo tom tematikom: zašto i kako promatrati dijete, kako organizirati igru, koje poticaje za igru djetetu ponuditi, kako otkriti stil učenja djeteta. Sve navedeno dovodi nas na pravi put: prilagoditi se djetetu upravo kroz igru i potaknuti ga na komunikaciju, suradnju, učenje. Jer kroz igru učenje nije mučenje.

Um nije posuda koju treba napuniti, već drvo koje treba potpaliti. Plutarh

Motivaciju smo slikovito nazvali Čarobni štapić. Motivacija kao čarolija koja pokreče. Djeca obožavaju čaroliju, magiju, čarobne riječi, priče. Sve je to dio igre. Mnogo je uloga dadilje u igri djece, jedna od njih je motivirati dijete. Biti čarobni štapić. Jer ono što je najvažnije za svako dijete (i za nas) je da se dobro osjećamo. Sretno i zadovoljno. Tada možemo biti i motivirani i učiti, rasti i napredovati. No, postoji još jedna problematika u odgoju djece a to je popustljivost djeci. Djeca trebaju biti slobodna izražavati svoje želje, stavove ali s druge strane uloga roditelja, dadilje, odgojitelja, učitelja je odgojiti odgovorno i empatično dijete. Kako to postići?

Da bi dijete bilo odgovorno i empatično mi moramo biti adekvatan uzor djetetu. Biti odgovoran i empatičan. Na kolegiju igrale smo razne igre upravo da bi osvijestile sebe, svoje mogućnosti, sposobnosti, stanje. I odrasli uče kroz igru. U igru spoznajemo sebe, druge i svijet oko sebe. Takav uzor želi i treba i dijete.

Tehnologija ne pokreće promjenu – ona omogućava promjenu.   Anon

Koja je uloga dadilje u sigurnom korištenju tehnologije u odgoju djece? Ovo je naziv online radionice koju smo održali u sklopu programa osposobljavanja dadilja. Jer od tehnologije i medija ne možemo pobjeći. Današnja djece trebaju biti medijski pismena. Medijska pismenosti je abeceda za 21. stoljeće. Mediji mogu na pozitivan, ali i negativan način utjecati na živote djece u svim područjima njihova razvoja. Kako će to utjecati na dijete uvelike ovisi i o nama. Mediji i tehnologija svakim danom sve više napreduje i utječe na odgoj djece. Upravo zato i mi koji radimo s djecom se trebamo educirati, medijski obrazovati.

Znati mnogo stvari ne znači biti mudar.  Nepoznati autor

Nije poanta samo naučiti i položiti ispit, dobiti diplomu i postati dadilje. Cilj edukacija je naučiti. Ipak onaj važniji cilj je znati to primijeniti u praksi. I zato učimo kroz igru, prakticiramo stečeno znanje. Učimo kako učiti. Učimo učiti s drugima. Učimo živjeti s drugima.